Deakin University, Central Spine Precinct

Melbourne
Site plan
Visualisierung © Rush Wright Associates
Render
Visualisierung © Scenery.Melbourne
Site plan
Visualisierung © Rush Wright Associates
Foto © Michael Wright
Foto © Michael Wright
Render
Visualisierung © Scenery.Melbourne
Foto © Michael Wright
Visualisierung © Rush Wright Associates
Visualisierung © Rush Wright Associates
Foto © Michael Wright
Foto © Michael Wright
Foto © Michael Wright
Foto © Michael Wright
Foto © Michael Wright
Landschaftsarchitekten
Rush\Wright Associates
Jahr
2014
Kosten
1 Mio. – 100 Mio.
Stockwerke
Vertraulich
Bauherrschaft
Deakin University
Contractor
ACE Landscape Services Pty Ltd
Architect
Baxter and Jacobson
Architect
Track Consultants
Planting Design Collaborator
Paul Thompson
Architect
Track Consultants

Rush\Wright Associates acted as Principal Consultants throughout the project over four years including a Masterplanning and Feasibility Stage/Business Case, Precinct Plan, Concept Design then full Documentation.

This design has rebuilt the centre of the Deakin University campus at Burwood. The existing campus spine was narrowed down and paved in 6 tonnes of granite. An asymmetric cross section for the space develops a two sided programme: a double row of new shade trees with custom seating, and a dramatic row of 12.0 metre light columns carrying LED flat panels.

The project delivers a 160m long, multi-coloured granite paved spine with fully compliant access to 13 different buildings set on as many different floor levels.
Integrated pole-top solar panels supply power to the grid. A 6.0 metre clear zone with a setback creates rational circulation and marquee zones for frequent events. An extensive dryland garden sequence has been installed with planting design by Paul Thompson. This contrasts strongly with an enlarged, irrigated campus green sward, creating three new, different, and landscape characters on the site.

Every detail of the project was tested in a highly accurate 3D model which enabled us to visualise every detail, level change and material and test designs as prototypes throughout the design process.

The original water feature designed by Mark Baxter of Baxter & Jacobson Architects was retained in the design as central to the ‘green’ side of the new landscape, with grass brought close to its edges enabling a new relationship with the water.

AWARDS
2014 AILA Victorian Landscape Architecture Awards – Design
2006 RAIA Award Institutional
2006 Australian Timber Design Awards, Overall Finalist, Category Winner, Public & Commercial Buildings Other Outstanding Use of Timber, Highly Commended, Environmental Commitment

Dazugehörige Projekte

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazin

Andere Projekte von Rush\Wright Associates

Earth Sciences Garden Monash University
Clayton
The Shrine of Remembrance Courtyards
Melbourne
Victorian Comprehensive Cancer Centre
Melbourne
Swanston Square Wintergarden
Melbourne
Monash University Western Precinct Landscape
Clayton
Greville Street and Grattan Gardens Prahran
Melbourne