Photo © Michel Nicholson
Drawing © KI Studio
Photo © Michel Nicholson
Drawing © KI Studio
Photo © Michel Nicholson
Photo © Michel Nicholson
Photo © Michel Nicholson
Photo © Michel Nicholson
Photo © Michel Nicholson
Photo © Michel Nicholson

Lane Cove Tunnel, pedestrian bridge, bus interchange and public plaza

 Back to Projects list
Location
Lane Cove
Year
2008
Client
Parsons Brinckerhoff / Thiess John Holland / RTA
Services
Design, documentation, site surveillance

Integrated urban and landscape design and documentation for a major infrastructure project in Sydney. The 3.6 km long twin tunnel connects the Gore Hill Freeway with the M2 Motorway in the northwest of Sydney. Key elements include; tunnel portals, retaining walls, bridges, sound walls in a unified design with earthworks, sensitive drainage concepts, cycle and pedestrian networks, plantings to reflect ecological themes and improvements to viaduct spaces.

The architectural language is based upon triangularity, form and colour reinforces the identity of the project and provides a unique character to each element.

Concepts for integrating water sensitive design were explored early in the corridor planning and opportunities for vegetated and rock mulched swales, infiltration areas and ponds were explored. All water quality control ponds were designed with varying water depths for deep water and macrophyte zones.

The pedestrian bridge creates a gateway structure for the shopping precinct of Lane Cove and harmoniously integrates the structure with the streetscape and bus interchange. Key aspect was to develop a structure that could be prefabricated to minimise traffic disruptions during erection.

The Lane Cove Bus Interchange also acts as a public plaza defining an entry to the Lane Cove shopping precinct. Terraced sandstone walls integrated the topography whilst providing for informal seating. The bus interchange caters for disabled access including the pedestrian overpass. Bicycle storage facilities were included to promote public transport use.

Other Projects by KI Studio

Wangjiang Park
Hangzhou, China
Riverside Wagga Wagga
Wagga Wagga
Hangzhou New CBD Foreshore Park
Hangzhou, China
Marrickville Water Play Park
Marrickville
SWRL, Glenfield to Leppington Rail Line - Integrated Art & Heritage Strategy
Leppington
Sustainable design of Balmain residence
Balmain