30 Adelaide Street

Surry Hills
View from North West
© Daniel Mayne
 
 
West Elevation
Photo © Daniel Mayne
 
 
North Elevation
Photo © Daniel Mayne
 
 
South Elevation
Photo © Daniel Mayne
 
 
Dining
Photo © Daniel Mayne
 
 
Kitchen
Photo © Daniel Mayne
 
 
Living, Dining and Mezzanine Bedroom
Photo © Daniel Mayne
 
 
Living area double height
Photo © Daniel Mayne
 
 
Yellow Box
Photo © Daniel Mayne
 
 
Dining, Living and Courtyard
Photo © Daniel Mayne
 
 
Bedroom
Photo © Daniel Mayne
 
 
Bedroom
Photo © Daniel Mayne
 
 
Bathroom
Photo © Daniel Mayne
 
 
Bedroom detail
Photo © Daniel Mayne
 
 
Stair - looking up
Photo © Daniel Mayne
 
 
Stair - looking down
Photo © Daniel Mayne
 
 
Roof Terrace
Photo © Daniel Mayne
 
 
Architects
Ian Moore Architects
Address
Surry Hills
Year
2015
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

This project is the restoration of a one bedroom house designed by Ian Moore in 1998 and completed in 2001, which had been unsympathetically altered by a previous owner.

A rooftop bedroom has been removed to reinstate the original louvred roof terrace, a roller door removed from the courtyard wall and numerous internal alterations have been reversed.

The new owner also requested Ian Moore Architects to fully furnish the house with pieces appropriate to the architectural language and material palette of the original.

The bold two storey yellow joinery element, containing kitchen storage, integrated refrigerator and laundry on the lower level and wardrobe on the upper level, links the levels both physically and visually and is offset against a neutral palette of white walls and ceilings, silver anodised aluminium, grey rubber and white epoxy flooring.

Jean Nouvel’s ‘Less’ furniture range was selected for coffee table, desks, bookshelves, storage units and bedside tables. A vintage Eames segmented base dining table and fibreglass arm shell chairs, Jean-Marie Massaud ‘Kennedee’ sofas and Alias ‘Frame’ series outdoor seating complete the furniture. All of the furniture pieces are visually ‘light’ and either ‘float’ above the floor or are on slender legs.

The interior design of this house is conceptually linked to the architecture, lightweight, open, blurring the junction between inside and out. Comfortable without clutter, clean and bold, with a clarity of space and form.

Client
Private
Team
Ian Moore
Builder
Zandt Constructions

Related Projects

Other Projects by Ian Moore Architects