Australian Pavilion Venice

Italy
Photo © John Gollings
Photo © John Gollings
Photo © John Gollings
Photo © John Gollings
Photo © John Gollings
Photo © John Gollings
Architects
Denton Corker Marshall
Year
2015
Local Architectural Associate
FAREstudio

The design of the new Australian Pavilion is of the utmost simplicity, architecturally expressed as a white box within a black box.

The exterior, a black granite envelope, features large operable panels which open up to ‘reveal’ the interior or to provide outlook or natural light. The operable panels also allow for the otherwise solid, singular object to take on a changing character depending on the requirements of a particular exhibition.

The exhibition space is a pure rectilinear white space of an almost perfect square proportion, where art is the focus.

Entry to the two level concrete and steel structure, is via a steel ramp leading to a floating concrete terrace overlooking the Rio dei Giardini canal.

The new Australian Pavilion is the first 21st century pavilion in the Giardini della Biennale, completed for the 56th International Art Exhibition, La Biennale di Venezia, in May 2015.

Related Projects

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • European Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Magazine

Other Projects by Denton Corker Marshall

Stonehenge Exhibition + Visitor Centre
Great Britain
Faculty of Engineering + Information Technology, University of Technology Sydney
Australian Embassy Jakarta
Indonesia
The Geoff Handbury Science and Technology Hub, Melbourne Grammar School
Manchester Civil Justice Centre
Great Britain