European Hansemuseum

Lübeck, Germany
Photo © Werner Huthmacher, Berlin
Photo © Werner Huthmacher, Berlin
Photo © WES LandscapeArchitecture
Photo © WES LandscapeArchitecture
Photo © Werner Huthmacher, Berlin
Photo © Werner Huthmacher, Berlin
Photo © WES LandscapeArchitecture
Photo © Werner Huthmacher, Berlin
Photo © Werner Huthmacher, Berlin
Photo © WES LandscapeArchitecture
Site plan
© WES LandscapeArchitecture
Site plan (detail)
© WES LandscapeArchitecture
Landscape Architects
WES LandschaftsArchitektur
Location
Lübeck, Germany
Year
2015

The open space reflects the complex superimpositions, the layering of time, in a minimalist way. The rooms have a simple appearance and an appealing ambience. Reduced to the historical sketches, in addition to the other outdoor spaces such as the churchyard, the pastor’s courtyard and flower patio, the prison compound, the monastery cloister and the Wall am Marstallsteg, the former church interior of the previous castle church will be perceivable in a different way.

The ambience is characterised by tranquillity and clarity, conveying the spirit of the location. The reserved design allows space for contemplation and offers a new experience of the passing of time, the wide range of historical utilisations and the way they are superimposed in the vicinity of the castle monastery.

A fascinating composition of interior and exterior spaces was created in close collaboration with Studio Andreas Heller, Architects & Designers.

Client
Europäisches Hansemuseum gGmbH, Lübeck

Project period
2010 - 2015

Size
3.500 m²

Awards
1. rank BDA-Prize Schleswig-Holstein 2019
DAM Prize for Architecture in germany 2017
Nominee Mies van der Rohe Award 2017
RIBA Award for International Excellence 2016
Gold Award - iF Design Award 2016
2. Prize AIT-AWARD 2016

Realisation
WES LandscapeArchitecture

Partners
Studio Andreas Heller GmbH,
Architects & Designers, Hamburg

Related Projects

  • Wellness Bogn Sedrun
    Walter Bieler AG
  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • Shangri-La Hotel Tokyo
    WORKTECHT CORPORATION

Magazine

Other Projects by WES LandschaftsArchitektur

Jungfernstieg
Hamburg, Germany
Alexanderplatz
Berlin, Germany
Reemtsma-Park
Hamburg, Germany
Willy-Brandt-Platz and the central bus terminal
Erfurt , Germany
Penthouse Garden
Hannover, Germany
Urban development VIERTEL ZWEI
Wien, Austria