Tongxian Gate House

Beijing, China
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Photo © Nader Tehrani
Architects
NADAAA
Location
Beijing, China
Year
2003
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories

Thirty miles from Beijing, a community of over 200 Chinese artists of international recognition lacked a public institution or space that served as a magnet for interaction, a place for the presentation of art, or a setting for receptions. A consortium of artists, critics and agents acquired a property to put together a program for Tongxian Art. A multi-phase project, the completed Phase 1 is the gatehouse, which consists of housing and studio space for artists-in-residence.  Phase 2, the art center, houses the galleries, public spaces, sculpture courts, administrative spaces and infrastructural needs of the institution.

The site is divided by an existing brick wall, which separates a grid of trees on one side from a barren industrial field on the other. While the art center is located on the industrial side, the scheme orients the main public court towards the trees, making a cut into the brick wall to frame a view of the landscape. The complex is configured around a dense series of courtyards that organize spaces of arrival, service, sculpture, and congregation –as well as private outdoor spaces. A series of alleyways, configured as cracks and slots, connect the courtyards. As mandated by the client, the layout of the program is organized to achieve contradictory aims: maximum interaction between the inhabitants, and a level of privacy.

Mandates of circulation, drainage, and light provided an opportunity to invent new spatial and tectonic variations on traditional architectural problems.  By calculating the necessary headroom for passageways, the necessary tread and riser relationship of the stairs, and the minimization of any other subsequent wasted adjacent space, the buildings are conceived as brick monoliths that have been shrink-wrapped or vacuum formed into shape. The techniques adopted for this design bear a critical relationship with what was possible with the given budget and economy in China. With labor being relatively inexpensive, it was possible to achieve a higher level of constructional complexity, yet with the high cost of materials, Office dA opted for the use of local gray brick  and Chuzumu wood.

Related Projects

  • Public Service Center
    DAtrans Architecture Office
  • Minigolf-Pavillon
    Schneider | Architekten
  • 195 Broadway
    Gabellini Sheppard Associates LLP
  • Ministry of Labor and Social Policy Refurbishment
    FAAB Architektura
  • Einfügen in den Mauerring: Neues Petritor für Rostock D
    Ferrier Architekten

Magazine

Other Projects by NADAAA

MIT 150
Boston, MA, USA
Banq Restaurant
South Boston, MA, USA
Fleet Library
Providence, RI, USA
Macallen Building
South Boston, MA, USA
Helios House
Los Angeles, CA, USA
Newton House
Newton, MA, USA