Penleigh and Essendon Grammar Junior Boys School

Essendon
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Fotografia © John Gollings
Architects
McBride Charles Ryan
Adreça
Raleigh Street, 3040 Essendon
Any
2011
Preu
1 milió - 100 milions
Pisos
1-5 pisos


Penleigh and Essendon Junior Boys School began in an Italianate mansion on windy hill, opposite the Essendon Footy Club. This building is exceptional in a residential area where Federation housing dominates. Slowly the school has accumulated much of the property in the block bounded by Nicholson, Raleigh, Napier & Fletcher Streets. Many of the ‘houses’ are now occupied by the school. This new project, a two storey year 5 & 6 block with 3 classrooms above and below, is an important addition to the school and public interface to Nicholson Street. 

 


We wanted this building to acknowledge and exploit its unusual urban condition. All wanted this building to be a unique acknowledgment of an important threshold stage in the boy’s school life. All wanted more than just good accommodation, and we wanted a building of the imagination. 

 


This proposal takes just the silhouette of a Federation Home, it is up-scaled, extruded and sliced. The front of the building might be described perhaps as a haunted house, the centre (the extrusion) is vaguely a Shinto Shrine, the rear (which interfaces with the schools ovals), if you squint - The Big Top.


 


The planning is arranged so as to provide northern courtyards to the ground floor classrooms, upstairs the corridor is switched to reduce overlooking to the adjacent neighbour. The ground floor Grade 5 classrooms have rich deep colours and an earthy ambience. The first floor is ethereal. With more than a nod to Utzons Bagsvaerd Church the complex silhouette is smoothed of a cloudlike shape. The extruded chimney a source of light and a means of naturally ventilating the classroom space. 

Projectes relacionats

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Revista

Altres projectes per McBride Charles Ryan

Cloud House
Melbourne
Penleigh and Essendon Grammar Middle Girls School
Keilor East
Monument Park
Docklands
The Quays
Docklands
Penleigh and Essendon Grammar Senior School - The Infinity Centre
Keilor East
Ivanhoe Grammar Senior Years Centre
Melbourne