Querini park greenhouses

Vicenza, Italy
Photo © Claudia Rossini
Photo © Claudia Rossini
Photo © Claudia Rossini
Photo © Claudia Rossini
Photo © Claudia Rossini
Photo © Claudia Rossini
Architects
MAP Studio
Address
Viale Ferdinando Rodolfi, 36100 Vicenza, Italy
Year
2021
Client
Vicenza Municipality
Team
Claudio Menichelli, Stefano Notarangelo, Studio AS+, Assistant Matteo Sirinati, Consultants Luigi Cocco, MHK Consulting, Martina Serafin, Paolo Sivieri, Enrico Lovato

The project aims to give new life to the greenhouse ruins of the Querini Park, and to allow Vicenza’s citizens reclaim their relationship with those spaces.

The restoration of the Greenhouses aims to preserve each surviving historical element, using a contemporary language for new intervention. The goal is to adapt new functions to historic buildings, defining a graceful opposition in the dialogue between new and the old.

There are three main areas of intervention to allow the reuse of the Querini Park’s greenhouses complex.

The first and most important is the reuse of the original volumes of the hot and cold greenhouse, through the construction of a new roofing made of a metal structure with an asymmetric structural rhythm.

The second area is the restoration of the ancient tower’s volume: through the removal of rubble, a new level is created and a new roof allows for the creation of an educational area.

The project also includes a new path made of a metal structure that allows a closer visual relationship with the north side of the historical wall, as well as a high degree of accessibility.

The third area concerns the definition of secondary functions related to the Querini Park: the refreshment area and toilets.

At the moment the first area of intervention is finished.

Related Projects

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Other Projects by MAP studio

Exhibition “il tempio vaticano. Carlo Fontana 1694”
Venice, Italy
Balboni House - Restoration of a Carlo Scarpa’s work
Venice, Italy
LIGHTCATCHER
Melbourne
Tramway terminal in Venice
Venice, Italy
Port Museum Trieste - Outdoor spaces
Trieste, Italy